Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Foglalkozásvázlat tematika – Karneváli maszk

2013.12.23

 Foglalkozásvázlat tematika – Karneváli maszk

 
 
1.      Farsang – ki mi volt, kinek mi jut eszébe a farsangról (miért van ez a szokás, Magyarországon hogyan ünneplik, más országokról mit tud)
 
Kezdet általában: január 6 (Vízkereszt) / Zárás: 40 napos böjt kezdő napja (Hamvazószerda)
Tavaszvárás pogánykori ünnepéből – zajos mulatozás, tréfa, bolondozás, eszem-iszom. Advent után a párkeresés, udvarlás időszaka. Már az ókori Rómában is (Saturnalia: téltemetés-tavaszvárás), egy hetes mulatság. Carnevál = a hús elhagyása
 
Pogány szokás: elűzik a telet. A tavasz beköszöntét siettetni szándékozó rítusokkal függ össze. Termékenység, bőség varázslása, a tél elmúlta felett érzett öröm.
Maszkos alakoskodások / Falufeljáró menetek / Bálok, táncmulatságok / Farsangi köszöntők házról házra.
 
2.      Miért kell álcázni magunkat? Miért veszünk föl jelmezt? Az arc mint az identitás lenyomata – a maszk szerepe és jelentősége. Szerepjáték (rejtőzködés), egy tulajdonság kihangsúlyozása, általánosítás, kiemelés, absztrakció
 
Maszkos alakoskodás – Magyarországon a népi színjátszás kialakulásának alapja. Dramatikus játékok, ahol 1-1 figura 1-1 embertípust jelenít meg (cigány, betyár, koldus, vándorárus, menyasszony, vőlegény.)
Mohácsi busójárás: faálarcos felvonulás
A maszk: Elvonatkoztatás, a viselő védelme, megfigyelő pozíció, személytelenné tesz – felszabadít, játék részesévé tesz, szereppel azonosít. Játékba hoz, ahol nincs személyes felelősség, kipróbálható minden, ami a maszk jellegéhez kötődhet. Az egyéniség kialakulásának próbajátékait teszi lehetővé. Maszkválasztás = szerepválasztás, személyiségformáló jellemzők megválasztása.
 
3.      Maszk-típusok a világ minden tájáról
 
 


Halotti maszk
Pl. Dél-kelet Ázsia / ókori Egyiptom
 
Álarc legősibb fajtái
Elhunyt vonásait megőrzik
Elhunyt szellemiségéből visszahoz egy darabot
Megvédi viselőjét a halottaktól.
 

Színházi maszk
Pl. görög színház / Japán Nó-színház
 
Stilizálás, túlzás, statikus jellemek. Kezdetben a távolság leküzdése miatt / női szereplők helyettesítésére (görögök)
Mellékszereplőknek nincs álarca = egyformaság, jelentéktelenség
 
A maszk funkció bővülése. Elvonatkoztatás, a viselő védelme, megfigyelő pozíció, személytelenné tesz – felszabadít, játék részesévé tesz, szereppel azonosít
 

Szertartási maszk / Rituális maszk
Pl. Afrika, Jáva szigete, Mexikó, Óceánia, Sámánizmus
 
Megmutatkozás – nem mint halandó emberek, hanem mint erős, félelmetes egyének. Rossz szellemek előzése / jó szellemekkel való azonosulás / szellemek világába való belépés / betegségek elűzése stb.

Karneváli maszk / busó maszk
 
A maszk funkció bővülése
Elvonatkoztatás, a viselő védelme, megfigyelő pozíció, személytelenné tesz –
felszabadít, játék részesévé tesz, szereppel azonosít.
 
Nincs személyes felelősség, kipróbálható minden, ami a maszk jellegéhez kötődhet.
 4.      A karneváli maszkok. A velencei karnevál. Olaszország hol van, mi az, mi a fővárosa, milyen híresebb városai vannak, mit tud róla. Melyik kontinensen van Olaszország – milyen közösségbe tartozik. Mi az az Európai Unió, mi az, hogy alapító tag.
 
 
5.      A velencei karnevál kultúrtörténete. Az ünnep, mint közösség-összetartó esemény. Egyéb karneválok a világ minden tájáról.
 
Velence: már december 26-tól farsangi időszak van.
Róma: Hamvazószerda előtti 11 nap a farsang. Saturnália ünnepei már az ókorban, 1 hetes.
Belgium: bohócfelvonulás az utcán
Párizs: kövér ökör körbevezetése az utcán, álarcosok által. Nagy utcai felvonulások.
Németország: a.) Narrenfest: bolondok keddje, maskarás bál / b.) Csodamalom története: A történet szerint a fiatal férfi csúf öregasszonyt vesz feleségül, a molnár kellő jutalom ellenében fiatal lánnyá "őrli vissza" az öregasszonyt.
Brazília, Rió de Janeiro – riói karnevál. Hatalmas díszes felvonulás feldíszített kocsikkal, melyeken a szambaiskolák képviselői ropják a táncot.
 
 
 
6.      Hogyan készítsünk karneváli maszkot? Példák, szemléltető anyag. Tervezés (egy saját jellemződet kiemelő, hozzád illő maszk) / álarc gyöngyökből / arcmaszk gipsszel és festéssel.
 
 
 

A mappában található képek előnézete Téma 4 / Karneváli maszkok