Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Foglalkozásvázlat tematika – Mandala

2013.12.25
Foglalkozásvázlat tematika – Mandala
 
 
1. Bevezetés
Álmodtatok-e már olyat, hogy repültök? Vajon repülhet-e az ember?
Van-e olyan, hogy egyszerre két helyen legyünk? Van-e gondolatátvitel?
Szoktatok-e meditálni? Mi az a meditáció? Minek felel ez meg a ti vallásotokban?
 
2.) A buddhizmus (lámaizmus, bon vallás)
Legendák és misztikum az emberi képességekről. A meditáció és a tudat hatalma.
Ismertek-e Magyarországról olyan embert vagy csoportot, aki ezt a vallást vallja? (5-10ezer közt!)
A tények és főbb világnézet: nagyfokú türelem és alkalmazkodókészség – sok gondolatot és eszmét magába gyűjt. Filozófiai – gyakorlati alapú világnézet.
Sziddhárta = Buddha személye. Újjászületés, örök körforgás, karma és nirvána (tökéletes szenvedés- és szenvedélymentes szellemi lét) fogalmai. A láma (lámaizmus). A jógik.
Létező dolgok káprázata – szellemi kivetülések, minden színnek és formának közvetített üzenete és rezgése van. A nirvána elérése életmóddal és gondolkodással: harmónia, külső-belső egyensúly, középút – meditáció, szellemi összpontosítás. Elfogadás, nyitottság, bölcsesség. Mantra, vadzsra, mandala
 
Hogyan tudod ezt alkalmazni a te életmódodra? Nálad mit jelent a külső-belső egyensúly? Mit kell neked tenned érte / mennyiben befolyásolja ezt a közösség?
 
3.) A buddhizmus fő területei
India / Tibet / Kína – Ázsia. Milyen kép él benned Ázsiáról? Mit hallottál róla?
Elhelyezkedésük, méretük, fővárosuk, államformájuk. Tibet helyzete.
A „másság” momentumai – életképek egy indiai utcáról (http://www.erdekesvilag.hu/a-valodi-india-elkepeszto-indiai-utcakepek/) Beszélgetés a kulturális sokszínűségről és az elfogadásról.
 
 
4.) A szellemi összpontosítás (meditáció) egy gyakorlata: a mandala
Mandala = kör, korong. Istenséget ábrázoló kép. Kör= tökéletes forma, univerzum, teljesség, harmónia.
Minden színnek saját jelentése (Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom. / Fekete: titok, megérzés, újjászületés. / Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség. / Sárga: barátságosság, fogékonyság, intelligencia. / Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia. / Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem. / Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség. / Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás. / Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy / Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás / Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez. / Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.)
Formák szimbolikája.
Színezett homokból, nagy összpontosítást igényel.
Színek és formák szimbolikája
 
5.) Készítsd el a saját mandaládat!

Próbáld meg személyiségedet és érzéseidet kifejezni a geometrikus formákkal és  színekkel! Rész-egész viszonya és együttműködés: az individuális mandala-részletekből egy nagy kompozíció áll össze. Külső és belső egyensúly, harmónia.  

 

A mappában található képek előnézete Téma 7 / Mandala