Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Foglalkozásvázlat tematika – Szabadon választott ország

2013.12.23
Foglalkozásvázlat tematika – Szabadon választott ország
 
 
1. Bevezetés
Megismertünk vagy egyes részleteiben megvizsgáltunk a foglalkozások alatt 9 országot és azok kulturális jellemzőit. Voltak országok Európából, Ázsiából és Észak- és Dél-Amerikából. 9-nél azonban jóval több ország alkotja a Föld népességét.
A kontinens fogalma – a felosztás nehézségei (Afrika, Eurázsia, Ausztrália, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Antarktika / Európa, Ázsia, Amerika, Afrika, Ausztrália)
A Föld országai (A 260 területi egység közül: 193 független ország, 4 társult ország, 8 de facto ország, 1 nemzetközi terület (az Antarktisz), 3 vitatott államiságú terület, 51 pedig külbirtok(melyek közül 19 lakatlan)
Melyik volt a kedvenc országod és kultúrköröd a megismertek közül? (Projektértékelés)
Van-e olyan ország vagy terület, amit nagyon szeretsz, nagyon érdekel, és nem szerepelt a feldolgozottak között?
Miért fontos, hogy ismerjük más országok kultúráját is? Tolerancia, kulturális sokszínűség, antidiszkrimináció fogalmainak tisztázása
 
 
 
2.) Kutatás
  • Tudj meg többet arról az országról, ami a legjobban megtetszett a foglalkozások során!
  • Térképezz föl egy olyan országot, mely nem szerepelt a listán! Keresd meg, hol van, mi a fővárosa, hogyan néz ki a zászlója! Melyek a legjellemzőbb kulturális vonásai és legfőbb nevezetességei!
  • Készíts egy minimum négy képből álló „mozaikot”, melyen feltünteted az ország számodra legfontosabb jellegzetességeit!
 
Önálló internetes kutatómunka és képszerkesztés. Az IKT eszközök hatékony alkalmazása.
 
3.) Feldolgozás
Mutasd be a gyűjtésed eredményét egy műalkotásban! Falfestés, nagyméretű kompozíció készítése különböző technikákkal: graffiti, dekorspray, fedőfestő technikák (Aquacolor)
 
4.) Kiegészítő feladat
(Azok számára, akiknek az előző feladat nem szimpatikus):
A foglalkozások során megtanultuk, hogy gyakran egy tárgy vagy iparművészeti termék is sokat elárul az adott ország kultúrájáról és szokásairól. Nincs ez másképp a képzőművészeti alkotásokkal, pl. a festményekkel sem. Mindnek van történelmi háttere, kulturális kontextusa, ami jellemző az adott korra és helyre, amikor a festmény készült.
Járjuk be az emberiség történetének egyes fázisait és helyszíneit a nagy festők egy-egy alkotásán keresztül! Válassz egy festményt, ami megtetszik, és próbáld meg hangulatát, szerkezetét és színeit visszaadni a falfestményeden! Nézz utána, ki volt a festő, melyik országban élt, melyik korban hozta létre a festményt, és mit érdemes tudni az adott kultúrkörnyezetről!
 

A mappában található képek előnézete Téma 9 / Szabadon választott