Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Foglalkozásvázlat tematika - Mozaik

2013.12.23

 Foglalkozásvázlat tematika - Mozaik

 
 
1.) Bevezetés: játék
Állj egymagadban / álljatok csoportban / formáljatok az elhelyezkedésetekkel csillagot! Mi a különbség a 3 formáció között? Mit kellett csinálnod, hogy sikerüljön a csillag? Figyelem, alkalmazkodás, „illeszkedés” – összetartozás, kooperáció, elfogadás, tolerancia fogalmai.
Fotópéldák a nagy tömegalakzatokról
 
2.) Illeszkedés a hétköznapokban – illeszkedés a művészetben.
Nem csak emberek tudnak „együttműködni” és feladatmegosztással fölépíteni egy nagyobb egységet, hanem szinte minden tárgy is így épül fel a környezetünkben. Mondj példákat a hétköznapi környezetedből, amikor szerinted ez feltűnően megvalósul! Mond olyat, amikor azonos elemek állnak össze, és ebből keletkezik egy minőségileg más tárgy!
Téglák ® ház / járdakövek ® járda és út / csempék ® fürdőszoba stb.
Ugyanez a művészetben is megfigyelhető (patchwork, üvegablak, padlózat) ® mozaik fogalma
 
3.) A mozaik eredete és technikája
Eredetileg üveg-, kő- vagy kavicsdarabok, ragasztással (cement, gipsz, nedves vakolat)
Görög muszeion = múzsa szóból – a görög Múzsák
Mezopotámia, Egyiptom indulásként / Ókori görög és római kultúra virágzás / Keresztény mozaikok: bizánci művészet és Ravenna mint fénypont / historizmus és szecesszió újjászületés. Az iszlám, zsidó és prekolumbián mozaikok (SZEMLÉLTETŐ KÉPEK).
 
Mi az a bizánci kultúra? Milyen történelmi folyamat hozta létre? Hol volt ez helyileg? Központ és „telephelyek”. Római Birodalom / Nyugat- és Kelet-Római Birodalom / Konstantinápoly ~ mai Isztambul / Törökország, Görögország, Bulgária, Oroszország, Ravenna. A képrombolások.
 
 
4.) Görögország
A bizánci birodalom egykori fontos területe. Hol helyezkedik el, mi a fővárosa, milyen híresebb városai vannak, mit tudunk róla. Melyik kontinensen van - milyen közösségbe tartozik. Mi az az Európai Unió, mi az, hogy alapító tag.
 
5.) A görög kultúra
Az ókori görög kultúra mint Európa bölcsője. A demokrácia és a városállamok. Az ókori görög filozófia és képviselői. Orvostudomány és csillagászat. Görög irodalom és képzőművészet legnagyobbjai.
 
 
6.) Játsszunk együttműködést! Készítsünk mozaikot!
Kitételek:
  • A mi mozaikunk természetes anyagokból készül – termésmozaikok
  • Nemcsak a mozaikot alkotó részek illeszkednek egymáshoz, hanem a készítőknek is kooperálniuk kell – olyan nagyméretű mozaikképet készíts, melynek során együttműködsz a csoporttársaiddal! Kooperatív csoportfoglalkozás, csapatmunka
 

A mappában található képek előnézete Téma 8 / Termésmozaikok